Bøker

Dokumentar

Bok om Vidar Sandbecks fantastiske liv og virke!

Den store boka om Vidar Sandbeck – hans liv og virke – ble utgitt høsten 2005, bare noen uker før den allsidige kunstneren døde. Bokas hovedforfatter og redaktør er Thorbjørn Bakken. Mange av Vidars venner og kolleger har bidratt med egne artikler. Rise og Dagfinn Grønoset, Elverum, Sven R. Gjems, Grue, og Juel Stubberud, Eidskog, var med og la grunnlaget for prosjektet i 2004.

Vidar Sandbeck – en av de aller største

Den 21. juli 1918 blir det født en gutt i drengestua på en kommunal eiendom i Åmot. Han kommer jordmora i forkjøpet. Ikke fordi han er spesielt utrustet med krefter og modig framferd. Det skyldes nok mest lange avstander og dårlig beregning. Han er ikke frisk, og bringer angst inn i familien. Tidlig i oppveksten viser han avvik fra de andre. Han får kronisk bronkitt, vokser lite, fantaserer mye, er blek, og er glad i slagbenk og sirup. Navnet er Vidar. De kaller ham bare Påsan. En pusling er på vei mot framtida. Slik beskriver Thorbjørn Bakken hvordan Vidar Sandbeck blir født inn i uvissa. I boka følger vi ham helt til året 2005, og får innblikk i oppturer og nedturer, til han framstår som en av Norges dyktigste og mest allsidige kunstnere gjennom tidene.

Fakta om Vidar

Vidar Sandbeck var i sine yngre år en fremragende fiolinist, skolert hos noen av landets fremste musikkpedagoger. Han hadde sin debutkonsert i Stjørdal i 1941. Men etter hvert fryktet han at fiolinen ikke ville gi et sikkert levebrød, og han ønsket heller ikke å flytte ut av hjembygda Åmot i Østerdalen. Så ble det etter hvert andre kunstneriske uttrykk i stedet. Han debuterte med diktsamlingen ”I døragløtten” i 1954. I perioden 1938 til 1950 komponerte klassisk musikk. Han ble lyriker og viseforfatter, populærkomponist, og har skrevet i alt 11 barnebøker og 13 romaner. Han har vært barnetimeonkel i radio gjennom 20 år, laget tekster og melodier til ca 350 viser, sunget og spilt gitar på opptredener over store deler av landet og på plater, kassetter og CDer. Vidar Sandbeck har bidratt til platesuksesser for Wenche Myhre, Thore Skogman, Dizzie Tunes, Gjermund Eggen og Ingrid Wigernæs, for å nevne noen. Noen av hans sangtekster er oversatt til flere språk, og utgitt på plate i mange land. I en lang periode var han den flittigste bidragsyteren til ”Søndagsposten” i NRK. Han har også laget en mengde treskjærerarbeider av høy kvalitet, og hadde også talent som tegner og maler.

Fakta om boka

Boka er på nesten 400 sider. Den har 230 illustrasjoner, mange av dem i farger! Kunstneren Kjell Strømsmoen, utflyttet rendøl bosatt i Sverige, har laget noen akvareller til ære for Sandbeck. Det er 100 kapitler. Innholdsfortegnelsen viser til årstall, noe som gjør det lett å orientere seg i tidsepoker. Stor skrift og god linjeavstand gjør at boka er lettlest.

Nb!

Trysil-forlaget vil presisere flg.: ---På side 184 står det at ”Fy skam deg!” er Vidars 14. roman. Det riktige skal være 14. bok. --På side 250 er Alf Prøysens ærespris behørig omtalt, men dessverre er den falt ut av oversikten på side 384. Feilene vil bli rettet i eventuelt senere opplag.