VIDAR SANDBECKS KULTURPRIS, REGNBÅGÅBRUA

I forbindelse med at det i 2008 var 90 år siden Vidar Sandbeck ble født, vedtok styret i Sandbeckstiftelsen å opprette en kulturpris i Vidar Sandbeck sitt navn. Kriterier for prisen:

Vidar Sandbecks Kulturpris kan gis til en forfatter, visedikter, visesanger eller tekstforfatter som fortrinnsvis bruker norske tekster. Prisen kan også gis til en ung utøver av klassisk musikk og komponister i alle sjangre, en forteller eller skuespiller som har utøvd et faglig eller kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks kunstneriske verdier og hans produksjoner. Prismottakeren bør ha vist egenskaper innenfor en eller flere av flg. verdiområder: Selvinnsikt, skaperglede, hardt arbeid, fortellerglede, mot, humor, observasjon, ”røtter/vinger” eller virkelighetsskildring.


Stiftelsen har bestemt at Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua", primært deles ut under et kulturarrangement i Åmot Kulturhus under Sandbeckdagene "Viser i Skogen".


Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua 2017, tildeles ØYSTEIN SUNDE
Kari Bremnes  

Øystein Sunde ble født i Oslo i 1947 og tilbrakte første del av oppveksten på Skarnes. Familien flyttet til Oslo da Øystein var åtte år. Han flyttet imidlertid tilbake til Skarnes sammen med sin kone i 1976, og har siden bodd der. Det er vel lov å si at han fant tilbake til sine røtter, noe som også gav ham mulighet for å dyrke sine hobbyprosjekter, som modellfly, bilbane og hagegolf.

I ungdomsårene i Oslo ble Øystein Sunde etter hvert en del av musikkmiljøet, og han ble en aktiv deltaker i viseklubben Dolphins, hvor han kom sammen med andre, nå kjente artister, bl.a. Kari Svendsen, Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik og Lars Klevstrand. I de unge år, i den voldsomste rock`n roll – tida, så han det som opplagt at en pop- eller visesanger måtte synge på engelsk. Han sier sjøl at det var en stor overraskelse da det gikk opp for han at det ikke bare gikk an, men faktisk var mye bedre å uttrykke seg på morsmålet, at han da til og med fikk muligheten til å fortelle publikum det han hadde på hjertet. Han sier at «det ulmet i morsmålet» i Dolphins viseklubb, og snart kom den ene etter den andre med norske utspill, alt fra folkeviser til egenproduserte tekster. Det gav ham en språklig oppvåkning som ble avgjørende viktig for tekstforfatteren Sunde. I 1968 ble bluegrass-bandet Christiania Fusel & Blaagress dannet hjemme hos Øystein på Lambertseter i Oslo med bl.a. Kari Svendsen som medlem.


1970 var også det året gjennombruddslåta «Jaktprat» så dagens lys. Da Øystein presenterte sangen på Dolphins for første gang, «datt brakka ned» og han skjønte ikke hva som skjedde, men det han skjønte var at dette ville han drive med framover! Øystein Sundes første utgivelse som soloartist i 1970 satte en ny standard i platebransjen. Hans evne til å være seg sjøl, ikke la seg styre av politisk korrekthet, var skjellsettende ved å bruke løssluppen humor kombinert med et stort talent som gitarist og låtskriver. Singelen «Jaktprat» fikk størst oppmerksomhet. Den fikk noen til å hevde at Sunde måtte ha to tunger og 20 fingre!

I 70-årene laget Sunde fjernsynsshow, deltok i revyer og produserte plater for en rekke artister. Etter en periode med mindre vekt på plater gikk platesalget til værs igjen i 1979, og toppet seg i 1989 med «Kjekt å ha». Han hadde stor suksess med å se det humoristiske i hverdagslige gjøremål som det var lett å kjenne seg igjen i for folk flest. Han viste et fortellertalent som ikke har blitt mindre med åra.

I 1988 var det klart for en av de største suksessene innen norsk musikk, da Sunde slo seg sammen med Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum i gruppa Gitarkameratene.
I 1992 startet Sunde sitt eget plateselskap, Spinner Records, noe Sandbeckstiftelsen fikk glede av i 2003, da et samarbeid mellom stiftelsen, Tom Steinar Lund og Øystein Sunde resulterte i albumet «Gull i fra grønne skoger». Albumet var en hyllest til Vidar Sandbeck, og utøverne var blant våre fremste visesangere. Gitarkameratene bidro med «Gull og grønne skoger», og Øystein Sunde med «Pengegaloppen». For Sandbeckstiftelsen var denne utgivelsen bokstavelig talt gull verdt. Den gav det nettopp påbegynte arbeidet med å løfte fram kunstneren Vidar Sandbeck en uvurderlig start! Hans navn ble etter mange år noe i skyggen brakt ut i vide kretser. Visa ble solgt i så stort opplag at det førte til gullplate for Sunde, Lund og stiftelsen.

Øystein Sunde har fått mange priser og utmerkelser som sier noe om musikeren, men også om humoristen og den bevisste språkbrukeren. Han har fått tre spelemannspriser, til og med to for «Årets spellemann», noe som ingen andre har blitt til del. Han har fått «Språklig samlings litteraturpris» og «Tekstforfatterfondes ærespris». Videre «Komiprisens hederspris» og «Leif Justers ærespris».

I november 2016 slo Sunde til med nok et album: «Bestefar». Sjøl om gleden ved å bli bestefar sikkert har inspirert han, er det ikke sjølsagt at han skulle stå fram med samme glød og entusiasme som tidligere. Men Sunde gjør skam på dem som mener at en bestefar i en alder av 70 nødvendigvis må ha støtte i rullatoren! Kristian Einang i Hamar Arbeiderblad skriver: «Øystein Sunde er fremdeles en musiker og entertainer i verdensklasse, han framstår som like vittig, sprek og frisk som tidligere. I «Bestefar» leker Sunde seg nok en gang som både tekstforfatter og komponist.» I Romerikes Blad skriver Torstein Davidsen at vi får mer av alt vi elsker med Sunde i albumet «Bestefar». Elleville ordspill, heseblesende tekster som på finurlig vis treffer en nerve i tida, denne gang i stor grad sentrert rundt mobil, nett og sosiale medier. «Du er på You Tube nå» er en perfekt start på «Bestefar»-plata. Denne bestefaren er i tida!

Det er lett å trekke paralleller mellom Øystein Sunde og Vidar Sandbeck. De er fremragende tekstforfattere, komponister og visesangere som behersker gitarinstrumentet, om enn på noe ulikt vis. De har gitt ut visebøker. De har fått en del samsvarende priser, både for musikk og tekst. Det er grunn til å dvele ved språkbevisstheten hos begge, her er det ingen likegyldig omgang med ord! Og på samme måte viser begge en finstemt, elegant og underfundig humor basert på hverdagslige situasjoner.

Årets prismottaker står for mange av de samme verdier som Vidar Sandbeck, som skaperglede, fortellerglede, observasjon og humor.
Sandbeckstiftelsen finner derfor at Øystein Sunde er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua for 2017, og gratulerer med «Bestefar» og med 70 unge år!


Prisen blir delt ut under Sandbeckgallaen i Storsalen, Åmot kulturhus på Rena, onsdag 7. juni 2017, kl. 19.00


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua for 2016, tildeles KARI BREMNES
Kari Bremnes  

Kari Bremnes ble født i Svolvær i Lofoten i 1956. Og sjøl om hun i storparten av livet ikke har vært bosatt der, har sjela aldri forlatt Svolvær og Nord-Norge. Hun er cand. mag. i nordisk språk og litteratur, historie og teatervitenskap fra Universitetet i Oslo.

Kari Bremnes debuterte som plateartist i 1984 med ”Folk i husan” sammen med broren Ola Bremnes. Men det store gjennombruddet kom i 1987 med hennes første soloalbum ”Mitt ville hjerte”, som ble belønnet med Spelemannsprisen, den første i rekken av tre. I 1989 utgav hun albumet ”Blå krukke”, og her sang hun egne tekster for første gang. I denne gjennombruddsfasen arbeidet hun også som kulturjournalist i flere aviser, men bestemte seg for å satse på musikken og sangen for fullt. I albumet ”Gåte ved gåte” i 1994 skrev hun alt materialet sjøl. Grunnlaget var lagt for at hun skulle bli en av våre fremste og mest særpregede sangere, tekstforfattere og melodiskapere, med suksess både i inn- og utland.


Kari Bremnes sitt siste album fra 2012 ”Og så kom resten av livet” fikk strålende kritikker. Opsahl i VG sa:” Sterke sanger om livet. En perle i hennes allerede funklende produksjon.” Hovensjø i Østlendingen pekte også på noe viktig:” Hun gjør enkelt og greit hverdagens upoetiske ord om til poesi, tar sjansen og får det til.” Framtredende i Kari Bremnes sin formidling er melankolien. Det er blitt sagt at hun med sterk innlevelse skildrer livet i blått. Hun er også kalt melankoliens mester, og det sies samtidig at hun har like godt grep om melankolien som humoren. Hun viser en dybde i musikk og tekst som gir sterke opplevelser, hun skildrer altså sjølve livet og får det til å funkle - i blått. Dette samsvarer svært godt med Vidar Sandbecks kunstneriske uttrykk. Vemodet er gjennomgående i Vidar Sandbecks forfatterskap. Vemodet skapes av lys og mørke – en får nettopp en ”skildring i blått”, slik livet eller det vinterlige blå lyset gir bakgrunn for. Bakgrunnen for Vidar Sandbeck og Kari Bremnes har på ulikt vis gitt grobunn for en på mange måter lik uttrykksmåte. Begge har da også ved å være seg sine røtter bevisst utviklet og styrket sin kunst.

Årets prismottaker står for mange av de verdier som er sentrale hos Vidar Sandbeck, som skaperglede, hardt arbeid, sjølinnsikt, humor, - og røtter som gir vinger. Sandbeckstiftelsen finner derfor at Kari Bremnes er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks kulturpris, Regnbågåbrua, for 2016.

Prisen blir delt ut under Sandbeckgallaen i Storsalen, Åmot kulturhus på Rena, tirsdag 7. juni 2016, kl. 19.00


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er i 2015 tildelt ELDAR VÅGAN
Eldar Vågan  

Vidar Sandbecks Kulturpris for 2015 tildeles Eldar Vågan!


Ved å tildele Vidar Sandbecks Kulturpris “Regnbågåbrua” til totningen Eldar Vågan, har vi satt fokus på hans allsidige virke, sier styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe.

-Spesielt finner vi det interessant at Vågan har utviklet sin tegnekunst i voksen alder. Han er multikunstner slik som Vidar Sandbeck også var. De har opptrådt på noe ulike arenaer, men de har også mye til felles. Begge er opptatt av at tekst og tone skal harmonere. Begge er de opptatt av språk og bruker dialekt i sine tekster. Begge tar utgangspunkt i det miljøet de kjenner best og gjør det universelt. Hos begge finner vi lun humor og melankoli side om side, og vi møter utpreget folkelighet kombinert med subtil satire. Eldar Vågan står for mange av de samme verdiene som er sentrale hos Vidar Sandbeck, slik som sjølinnsikt, skaperglede, humor, mot og hardt, målbevisst arbeid, sier leder av juryen, styreleder Åse Grønlien Østmoe.


Eldar Vågan er født på Kapp i Østre Toten kommune i Oppland i 1960. Selv om han nå har bodd mange år i Bærum, er det ingen tvil om at sjela hans aldri forlater Kapp og Toten-miljøet. Eldar Vågan er en svært allsidig kunstner; musiker, komponist, tekstforfatter, tegner og jøgler/skuespiller. Han er kanskje best kjent som fremragende gitarist, først i Baiage og fra 1980 som en hjørnestein i Vazelina Bilopphøggers, en gruppe som kan sies å ha opp til flere hjørnesteiner…. Men hans bidrag i denne sammenhengen er mer enn som så. Han er nemlig låtskriveren. Tekst og musikk er helhetlig i hans verk, hvis han da ikke bruker kjente slagere, gjerne Elvis-låter, og løfter dem inn i eget miljø. Tekstene hans utgjør et eget univers med et rikt billedgalleri farget av Toten-miljøet og de har absolutt litterære kvaliteter.

Sandbeckstiftelsen finner derfor at Eldar Vågan er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, «Regnbågåbrua» for 2015.Prisen blir overrakt under en festforestilling i Storsalen i Åmot kulturhus tirsdag 9. juni 2015 kl. 19.00.


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er i 2014 tildelt JOAKIM RØBERGSHAGEN
 
Joakim Røbergshagen  


Vidar Sandbecks Kulturpris for 2014 tildeles Joakim RøbergshagenJoakim Røbergshagen fra Trondheim er et stort fiolintalent. Han er 13 år gammel og har allerede holdt flere konserter under Oslo Kammer- musikkfestival, vært solist med Trondheim Symfoniorkester og Luft- Forsvarets Musikkorps. Han har deltatt under Kammermusikkfestivalen i Stavern, ble kåret til «Årets musiker» ved Ungdomsmusikkmesterskapet i 2012 og kåret til «Prinz von Hessen-Preis 2013» i Academy Kronberg i Tyskland. Joakim Røbergshagen er derfor en meget verdig og spennende mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, «Regnbågåbrua» for 2014.

Den unge fiolinisten begynte sin musikalske løpebane som sjuåring ved Trondheim kommunale kulturskole. Joakim Røbergshagen og Arve Tellefsen «oppdaget» hverandre under Vinterspillene på Røros i 2011. Opplevelsen av Tellefsens spill der, fikk avgjørende betydning for den unge utøveren. Selv forteller han: «Da skjønte jeg at dette var noe jeg ville satse på». Arve Tellefsen ble rørt til tårer over guttens spill og de to har i dag stor glede av hverandre og har jevnlig kontakt. Tellefsen er et stort forbilde og en god inspirator for Joakim Røbergshagen.

Litt spesielt er det at Vidar Sandbeck, som egentlig ønsket å bli klassisk fiolinist, i 1941studerte med en av datidens store musikere. Det var med Arne Stoltenberg, som var konsertmester i Trondheim Symfoniorkester. To år senere hadde Stoltenberg en annen ung fiolinist som elev; 6 år gamle Arve Tellefsen. Vidar Sandbeck ble av mange årsaker ikke gitt muligheten til å kunne etablere seg som klassisk fiolinist i Østerdalen under krigen. Han så med glede på unge mennesker som valgte å spille fiolin og han underviste i mange år, både privat og i regi av Elverum Orkesterskole. Det er derfor en glede for Sandbeckstiftelsen å følge opp Åmotkunstnerens interesse for unge fiolinister.

Sandbeckstiftelsen finner derfor at Joakim Røbergshagen er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, «Regnbågåbrua» for 2014. Det er ekstra fint for Sandbeckstiftelsen å kunne gi prisen til en svært ung og talentfull utøver.
Prisen blir overrakt under en festforestilling i Storsalen i Åmot kulturhus onsdag 11. juni 2014 kl. 19.00.


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er i 2013 tildelt ERIK LUKASHAUGEN
 
Eirik Lukashaugen  


Vidar Sandbecks Kulturpris for 2012, tildeles Erik Lukashaugen.Erik Lukashaugen er et nytt skudd på stammen blant yngre norske artister som tar fatt i egen kulturbakgrunn og som bruker det norske språket. Årets prismottaker har vokst opp i Elverum og har sterk tilknytning til Grue-Finnskog, men bor i dag i Oslo. Han er visesanger, komponist og gitarist, og kom 2. februar i år ut med sin første CD, ”Av en sliters memoarer”. Fire dager tidligere hørte juryen plata, og konstaterte derved at Erik Lukashaugen var en svært verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, ”Regnbågåbrua”.

Etter en skjellsettende ”oppdagelse” av Hans Børlis lyrikk for to år siden har han utviklet ei ny side ved sitt musikalske og kunstneriske talent. Han har arbeidet med å tonesette en rekke av Børlis dikt og resultatet kom som CD-utgivelsen ”Av en sliters memoarer”. Han sier sjøl at møtet med Børlis dikt forandret livet hans , og spesielt nevner han at diktet ”Skogen synger” rørte ved noe fundamentalt hos ham, og at han ante toner som krøp fram mellom ord og bokstaver. Han måtte synge diktene!

Juryens begrunnelse:
Tematikken i diktene han tonesetter, er i nær slekt med den vi finner i Vidar Sandbecks forfatterskap, både i hans prosa og i hans viser. Skogsarbeideren, sliteren og magre kår blir skildret, samtidig som underfundig humor og det vare, lyriske blir ivaretatt. Erik Lukashaugen har på en beundringsverdig måte funnet den rette tonen i og for de ulikediktene, slik at de trer sterkt fram. Dette vitner om grundig arbeid og sterk følelse for hvor avgjørende samklangen mellom ord og toner er for å lykkes med det kunstneriske uttrykket.

Årets prismottaker står for mange av de verdier som er sentrale hos Vidar Sandbeck, som skaperglede, hardt arbeid, sjølinnsikt, mot og røtter. Han er, i likhet med Vidar Sandbeck, både lokal og regional, og har et potensial til også å bli nasjonal slik Sandbeck selv var. Erik Lukashaugen utøver et faglig og kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks verdier.

Sandbeckstiftelsen finner derfor at Erik Lukashaugen er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris Regnbågåbrua for 2013. Sandbeckstiftelsen synes det er ekstra fint å kunne gi prisen til en ung, nyskapende utøver. Prisutdeling: Onsdag 5. juni i Storsalen, Åmot Kulturhus på Rena.


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er i 2012 tildelt Tom Steinar Lund
 
Frida Ånnevik  


Vidar Sandbecks Kulturpris for 2012, tildeles Tom Steinar Lund.Tom Steinar Lund fra Jømna i Elverum kommune, er en fremragende musiker, men også en Sandbeck-kjenner av de sjeldne. Det gjør ham til en svært verdig prismottaker, sier styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, om årets vinner av Vidar Sandbecks Kulturpris, "Regnbågåbrua".

Tom Steinar Lund fra Jømna i Elverum kommune, er en fremragende musiker, men også en Sandbeck-kjenner av de sjeldne. Det gjør ham til en svært verdig prismottaker, sier styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, om årets vinner av Vidar Sandbecks Kulturpris, "Regnbågåbrua". På samme måte som sjela til Vidar Sandbeck lå i fela, ligger sjela til Tom Steinar Lund i gitaren. Han er spesielt kjent for utgivelser innen brasiliansk musikk, samba og bossa nova. Hans kjærlighet til søramerikansk musikk viser seg også i navnsettingen av ulike band han har deltatt i; "Desafinado" og "Trio de Janeiro".

I 1993 fikk han Spellemannspris med Trio de Janeiro for plata "Brazzilicum", og i 1999 var han musiker og arrangør for Katia Cardinal i deres prosjekt "Prøysen på spansk". Videre har han levert bestillingsverk til "Naustet vårt" under jazzfestivalen i Molde i 1987 og under festspillene i Vestfold i 2001, var han beæret som "Artist in residence".

I 2003 ledet han Sandbeckstiftelsens arbeid med å være musiker, arrangør og produsent for stiftelsens hyldestplate til Vidar Sandbeck; "Gull i fra grønne skoger". Sammen med Øystein Sunde/Spinner Records fikk han gullplate for denne produksjonen i 2010.

Tom Steinar Lund mottar Vidar Sandbecks Kulturpris "Regnbågåbrua" under Sandbeckdagene "Viser i Skogen", som i år er lagt til perioden 6. – 10. juni. Selve prisutdelingen skjer i Åmot Kulturhus torsdag 7. juni kl. 19.00.


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er i 2011 tildelt Frida Ånnevik
 
Frida Ånnevik  
Vidar Sandbecks Kulturpris for 2011, tildeles Frida Ånnevik.Frida (26 år) kommer fra Ridabu utenfor Hamar. Hun kom ut med sin første plate "Synlige hjerteslag" den 1. november 2010 og tok hele "musikk-Norge" med storm.

Frida Ånnevik (26) fra Hamar kom ut med sin første plate 1. november 2010, og tok hele "musikk-Norge" med storm. Allerede en måned etter at plata var ute, vedtok juryen for Vidar Sandbecks Kulturpris, at årets pris for 2011 skulle gå til den unge debutanten fra Ridabu i Hamar. Uken etter fikk hun også Tekstforfatterforbundets nyopprettede debutantpris, "Lyspunktet". Den tredje hyllest hun fikk med seg i desember, var at plata hennes, "Synlige hjerteslag", ble kåret til årets beste norskspråklige plate av NRK P1`s Norsk på  Norsk-redaksjon.

 

Frida Ånnevik tar nå mastergrad i utøvende rytmisk musikk ved Universitete i Agder. Plata "Synlige hjerteslag" kan beskrives som "pop i åpent sjangerlandskap", og det er blitt pekt på et faglig slektskap til både Vidar Sandbeck og Alf Prøysen. Det forteller om en allsidighet i kunstuttrykket som svært sjelden finnes hos unge musikere og tekstforfattere som uttrykker seg på norsk.

 

Prismottakeren står for mange av de verdiene som er sentrale hos Vidar Sandbeck. Hun er derfor en verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, fordi hun uanstrengt blander det rotekte, jordnære og norske med noe internasjonalt. Prisen deles ut under åpningen av Sandbeckdagene (link til plakaten)  torsdag 26. mai kl. 19.00 i Åmot Kulturhus på Rena.


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er i 2010 tildelt Ove Røsbak
 
Ove Røsbak - årets kulturprisvinner!  


Vidar Sandbecks Kulturpris for 2010, tildeles Ove Røsbak, Lillehammer

Ove Røsbak, forfatter og formidler, er født og oppvokst i Furnes i Ringsaker i 1959. Han debuterte i 1978 med samlingen Lævandes dikt og har bodd det meste av sitt voksne liv i Lillehammer.


Begrunnelse for tildelingen:
Årets prismottaker har et bredt forfatterskap som omfatter blant annet en novellesamling, to biografier, tre romaner, fire barnebøker og åtte diktsamlinger. Den siste diktsamlingen Når tida kjæm, utgitt i 2008, viser hvordan pendelen kan slå mot det mørke i livet, mot døden, mot det mørke sinnet og mot tap. Men diktene formidler også gleden over de lyse øyeblikkene og jeg`et strekker seg mot mor og far, mot barn, mot den elskede og mot en vennlig gud. En finner her, og i hans siste roman, Lommelyktgutten, et vemod som også er svært karakteristisk for Vidar Sandbecks forfatterskap.

I Lommelyktgutten, fra 2009, leverer Ove Røsbak sine beste fortellinger. Her kan en se klare likhetstrekk med Vidar Sandbecks måte å formidle på, i den detaljrike og humoristiske opp-
vekstskildringen av personer og steder, i den språklige uttrykksmåten ved særegne språklige bilder og ikke minst ved bruk av dialekt. Ove Røsbak viser for øvrig i all sin diktning en suveren bruk og rendyrking av furnesdialekten.

Årets prismottaker har gjennom årene vist mot og hatt ryggrad til å stå rett i de stormene som har blåst etter hans faglige og historiske innspill i forhold til litteraturen og personer. Videre er han en dyktig ”cross-over” som uten blygsel blander sjangre, format og samarbeid med både amatører og profesjonelle, det være seg musikere eller skuespillere.

Foruten paralleller i det litterære uttrykket hos Ove Røsbak og Vidar Sandbeck, står Ove Røsbak for verdier som også er sentrale hos Vidar ' Sandbeck; selvinnsikt, observasjon, humor, mot og fortellerglede. Sandbeckstiftelsen finner derfor at Ove Røsbak er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, for 2010. 


 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er i 2009 tildelt Lasse Johansen
 

Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, deles ut til prismottakeren, Lasse Johansen, under åpningsarrangementet ved årets utgave av Sandbeckdagene "Viser i Skogen", i Åmot Kulturhus på Rena, torsdag 11. juni kl. 19.00.

Prismottakeren vil, sammen med sitt orkester, gi smakebiter fra sitt repertoar under prisutdelingen, hvor også Rena Janitsjar og Rena Barnekor deltar. Programleder er fylkesmann Sigbjørn Johnsen.

Begrunnelse for tildelingen:
Lasse Johansen er visesanger og – dikter. Han har vist sjølinnsikt, mot og skaperglede i sitt faglige arbeid med å sette fokus på romanikulturen. Dette synliggjør han spesielt gjennom sin siste plateutgivelse ”Se min ild”. Han belyser gjennom sitt virke viktigheten av å kjenne egen kultur og identitet for å kunne være et helt menneske. I den sammenhengen er hans arbeid med og bruk av romanispråket spesielt interessant. Han har på denne måten utøvd et faglig og kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks kunstneriske virke og hans verdier.

Lasse Johansen har også gjennom flere år hatt et godt vennskap med, og vist stor interesse for Åmotkunstneren Vidar Sandbeck. Han framfører mange av hans viser i ulike sammenhenger og på sine plateinnspillinger, ofte sammen med sitt orkester. Han er en sterk formidler av sin kultur, sin musikk og sin totalitet.

Sandbeckstiftelsen finner derfor at Lasse Johansen fra Elverum er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, for 2009

 
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, er for 2008 tildelt prinsesse Märtha Louise

Sandbeckstiftelsen på Rena har i forbindelse med at det i år er 90 år siden Vidar Sandbeck ble født, opprettet en pris som skal bære multikunstnerens navn. Prinsesse Märtha Louise kommer til prisutdelingen i Åmot Kulturhus fredag den 30. mai kl. 13.00. Arrangementet er et av tre under årets Sandbeckfestival, ”Viser i Skogen”.

Prisen overrekkes av styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe. Til stede under prisutdelingen blir også fylkesmann Sigbjørn Johnsen og ordfører Ole Gustav Narud. Visesangeren Geirr Lystrup deltar sammen med Åmot Barnekor og Åmot Pensjonistkor. Prinsesse Märtha Louise vil bidra fra sitt repertoar og den åpne forestillingen ledes av programleder Tore Skoglund.I sin begrunnelse for å tildele prinsesse Märtha Louise den første Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, sier Sandbeckstiftelsen at ”prismottakeren har utøvd, og utøver et faglig kunstnerisk virke som er sammenfallende med Vidar Sandbecks kunstneriske produksjoner og hans verdier. Prismottakeren bringer videre fortellertradisjonen i vårt land og har vist mot og styrke ved å tro på sine egne tanker og idèer. Disse har hun, på tross av ulike reaksjoner, valgt å gjennomføre i et verdifullt arbeid mot definerte målgrupper. Videre fremstår hun som et godt eksempel i sitt virke som forteller og formidler med bruk av humor og ved målbevisst arbeid”.

 
Øvrige arrangement

Øvrige arrangement under ”Viser i Skogen” i år, blir 31. mai på Norsk Skogmuseum, Elverum, hvor Jan Eggum og Kaja Huuse har med seg akkompagnatør Frode Berntzen i forestillingen ”Mann av Huuse”. I tillegg kommer Tom Steinar Lund, som var prosjektleder og produsent for plata ”Gull i fra grønne skoger”. Søndag 8. juni; Til Søndre Åset Gård på Åsta i Åmot kommune. som Vidar Sandbeck bruker i sine romaner som gården til Godseier Lykke, kommer Anne Grete Preus og skuespiller/lektor Ane Hoel til et bok- og visebad i en intim og akkustisk forestilling ledet av Tore Skoglund.